Despre cea mai trista experienta

In ziua de azi, atentatele care fac zeci si chiar sute de victime par sa banalizeze ideea de moarte. Se moare peste tot intr-un ritm care nu ne mai lasa prea mult timp sa reflectam la aceste pierderi. Alta e situatia cand suntem afectati direct. Cand cineva drag dispare pentru totdeauna de langa noi, sentimentul este ca o lume intreaga este in suferinta. Ceea ce nu este deloc fals – lumea noastra, a fiecaruia din cei ce suferim o pierdere a cuiva drag, este in doliu.
In timpurile noastre, cand filmul face atat de familiara moartea, iar jocurile pe calculator ne obisnuiesc cu ideea ca daca murim ca personaj, e suficient sa reluam nivelul respectiv ca sa trecem peste asta, este un adevarat soc pierderea ireversibila a unui apropiat, cu atat mai teribila daca e vorba de cineva din familie. Prima senzatie este de ireal, de refuz al perceptiei. Ceva atat de categoric, de definitiv ne ia prin surprindere; cumva, e “prea real”.
Pentru ca pierderea unei persoane iubite este si o pierdere a unei parti din noi, apare si un sentiment de persecutie, simtim totul foarte personal, rezumand mirarea prin formula: “Cum/De ce sa mi se intample tocmai mie?!” Desi primele “pierderi” sunt exersate inca din primul an de viata (incepand cu sanul, apoi cu biberonul, continuand cu o multime de libertati premise doar copiilor mici), desi toate acestea ne pregatesc pentru pierderi mult mai grave, moartea celor apropiati pare sa ne ia mereu prin surprindere (chiar si cand are loc dupa o lunga suferinta).
De cele mai multe ori doliul seamana cu o boala: trebuie traversate anumite etape, ia ceva timp, dar in final ne revenim. Pot, insa, aparea si “complicatii”: cand pierderea in general (indiferent despre ce este vorba) este resimtita ca ceva insuportabil, sau cand relatia cu persoana disparuta este una definitorie (in sensul bun sau rau) pentru viata celui in cauza, doliul se poate transforma intr-o afectiune careia nu-i poate face fata singur.
Mai multe despre cea mai trista experienta din viata cuiva pot fi gasite pe www.cabinet-psihanaliza.ro